dilluns, 26 d’abril del 2010

UNITAT 9

1. Defineix, exhaustivament, què entenem per "període de postguerra".

És el període posterior a una guerra. La politica exterior és quan va començar la Segona Guerra Mundial abans de que acabes la Guerra Civil. Va haver-hi la puixança de la ideologia feixista i una concepció radical del nacionalisme. La intervenció dels Estats Units dóna la victòria al bloc aliat. Després hi ha la política interior, on l'alçament del general Franco contra la República va provocar la Guerra Civil espanyola (1936-1939). La victòria de les tropes franquistes va representar el final de la democràcia espanyola i l'entrada en una etapa marcada per la repressió política, social i cultural.



2. Fes l'exercici número 5 de la pàgina 208 del llibre.
Busca al diccionari la definició d’aquets noms:

Candor: Absència de malícia, sinceritat de qui no té res per amagar
Fèrules: 1.Estructura rígida generalment de metall amb protecció de cotó que hom empra per a immobilitzar una part del cos fracturada, luxada, o a la qual convé repòs. 2. estar sota la fèrula d’algú Estar sota la direcció severa d’algú.
Crosses:1. Bastó amb la part superior corbada. 2. Bastó pastoral signe de l’autoritat episcopal o abacial, acabat en voluta. 3. Bastó de fusta, de metall o d’un altre material, amb una peça al capdamunt en què recolza l’aixella o el colze i amb un agafador a la part central. El fals coix va llençar les crosses i es va clavar a córrer 4. Peça inferior i més gruixuda d’una canya de pescar, en què va endollat el cimerol.5. Conjunt de castellers que, situats sota les aixelles dels baixos, reforcen el basament d’un castell.
Estroncar: 1. Fer cessar de rajar, de fluir. Estroncar la sang que surt d’una ferida. La seca que ha fet ha estroncat les fonts. 2. M’ha sortit molta sang, però ja se m’ha estroncat. Estroncar-se una font. 3. Estroncar-se un parlament, un discurs. Estroncar-se una font d’ingressos.
Esborradissa: 1. Que fàcilment s’esborra


3. Fes l'exercici número 8 de la pàgina 208 del llibre.

He estat lluitant davant del front de la guerra i m’he donat conte que les guerres no serveixen per res. La única feina que s’ha de fer a la guerra és matar a gent inofensiva que lluiten només per una obligació, tots els guerrers han hagut de deixar una família i només poden comunicar-se mitjançant cartes. Molts dels soldats tenen menys de 20 anys, per lo qual no tenen ni una idea de com poder sobreviure davant d’una màxima pobresa i atrets per la fam. La guerra no només té la durada de l’enfrontament sinó, també té la postguerra, és encara més llarga perquè s’ha de reconstruir tot el que s’ha destruït, per lo tant es poden estar anys reconstruint pobles que han quedat amb ruïnes.



4. Què és un monòleg interior? Posa'n un exemple i justifica-ho.

Procediment de la tècnica narrativa que consisteix a exposar d'una forma directa allò que s'agita en el subconscient d'un personatge, o allò que, d'una manera tumultuosa, sorgeix de la seva consciència. És un procediment que, es pot trobar-ne antecedents anteriors, ha estat fet servir sobretot pels narradors contemporanis (es manifesta i aconsegueix la realització màxima a l'obra de Joyce), en tant que va vinculat amb les doctrines de la psicoanàlisi i, generalment, amb la concepció relativista i multivalent de la personalitat humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada